Alman doktorlara, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Anabilim Dalı Ögretim Üyesi Kürşat Bozkurt

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda Alman doktorlar, Türk doktorlara varis tedavisindeki yeni gelişme olan Laserle Kansız Tedavi’yi anlattı. Biolitec Cerrahi Lazer Ameliyathanelerde vaka uygulamalarının gerçeklestirildiği workshoplarda, Alman doktorlara İstanbul’da İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Anabilim Dalı Ögretim Üyesi Kürşat Bozkurt ev sahipliği yaptı. Dr. Oliver Goeckeritz’den konuyla ilgili bilgi aldık…

Lazerle tedavi dünyada kaç yıldır kullanılıyor? Ülkemizde lazerle tedavi sisteminin geldiği son nokta nedir?

Kansız Cerrahiyle Varis TedavisiLazerle tedavi, belli bir biçimde üretilen ışıkla tedavi demektir. Laser, 1960’lardan beri tıpta kullanılıyor. Dünyada her yıl sadece varis konusunda 50 binden fazla lazerle uygulama yapılıyor. Batı toplumlarında, lazerle tedavi, pek çok açıdan tercih edilen bir yöntem. Çünkü hastanın daha kısa sürede, normal yaşamına dönmesi, ekonomik verimlillik olarak değerlendiriliyor ve genelde lazerle tedavi sistemleri en temelde bunu getiriyor. Türkiye’de de lazerle tedavi değişik branşlarda son yıllarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Türkiye’de çok sayıda lazer sistemi ve markası mevcut. Türk doktorları, başarılı bir şekilde yeni sistem ve teknolojileri uygulamaya sokabiliyor.

Lazer bir mucize gibi algılanıyor. Lazerin ardındaki başarı faktörleri neler?

Tıpta lazer kullanımında uzman doktorların şu üç konuda vereceği karar, başarıyı olumlu etkiliyor. Doğru miktarda ışığı, doğru dalga boyunda ışığı, doğru dokuya verebilmek. Tabi ki doktorun, vakayı doğru anlayıp, o vakada lazerle bir tedavinin uygun olup olmayacağına da doğru karar vermeli.

Kansız cerrahi lazer sisteminin var olan sistemlere göre avantajlari nelerdir?

Yumuşak dokulu organlarda örneğin; kulak, burun ve boğaz bölgesindeki organlar, üretral sistem, jinekolojik bölgede, böbrek ve karaciğer üzerinde ve ayrıca, nefes borusu, yemek borusu, toplar damar gibi ince uzun organlarda çalışırken kansız cerrahi işlem yapabilmesi. Bu özellik doktora kansız ve temiz bir cerrahi alan olanağı sağladığı gibi, hastanın da kanamayla oluşabilecek komplikasyonlardan uzak kalmasına sebep oluyor. Bu sistemle kansız cerrahi işlem yapılırken, yumuşak dokularda çalışırken, çevre dokular zarar görmüyor. Çoğunlukla pek çok endikasyonu lokal anesteziyle yapmak mümkün. Bu da hastanın ameliyathaneden çok klinik ortamda tedavi edilmesi anlamına geliyor. Bu sayede, ameliyat olarak düşünülen pek çok endikasyon, kansız bir şekilde lokal anesteziyle ve daha kısa sürede yapılıyor.

Hangi hastalıkların tedavisinde bu sistemi kullanılıyor?

Kulak, burun ve boğaz alanında hemen her türlü endikasyonun tedavisinde bu kansız cerrahi lazer sisteminin yeri var. Ayrıca, halk arasında sizin tercümenizle bel fıtığı ve hemoroidlerde kullanılıyor. Buna ek olarak, sünnetten trakeadaki tumoral darlığın açılmasına, ses tellerindeki nodülden horlamaya kadar pek çok rahatsızlıkta bu sistem uygulanıyor. Türkiye’ye geliş nedenimiz olan varis damarlarının tedavisinde de başarıyla kullanılıyor.

Varislerdeki etkisi nasıl?

Varis, toplardamar genişlemesi olarak tanımlanıyor. Sıcaklarla birlikte varis damarları genişliyor ve hastaların şikayetleri artıyor.

Tedaviden sonra hareket kısıtlaması yaşanıyor mu?

Hasta işlemden yarım saat önce kliniğe geliyor. En fazla 45 dakikalık bir işlemden sonra yürüyerek klinikten gidiyor ve normal yaşamına devam ediyor. Ama tabi ekstrem spor aktivitelerini ilk bir kaç gün için önermiyoruz.

Bu tedaviyi dolaşım problemi olan hastalara da uygulayabilir misiniz?

Evet, bu tedavi sistemini antikoagülatif tedavi gören hastalarda, kan pıhtılaşması sorunu olan hastalarda dahi kolayca kullanmak mümkün. Ancak yine de her tedavi sistemi öncesinde hastanın genel sağlık kontrollerinin yapılarak vakanın bu sisteme uygunluğunun uzman doktoru tarafından belirlenmesi gerekiyor.

Yorum yapın