Derin toplardamar yetmezliği anlamına gelen iç varis nedir?

Derin toplardamar yetmezliği anlamına gelen iç varis, ana toplardamarlarda bulunan kapak yetmezliğine bağlı olarak gelişim gösterir. Belirgin olarak yüzeysel varislerle birlikte dikkati çeker. Bunun yanı sıra renk farklılıkları ve ödem görülür.

Yüzeysel damarlarda Radyofrekans ve Lazer gibi tedavilerin etkili olduğu bilinmektedir. Derin damarlarda Köpük ve Skleroterapi gibi tedavi yöntemleri önerilmektedir. Hastalığın derecesine göre 1-6 seans aralığında tamamen iyileşme sağlanabilmektedir.

Hastalarda iç varisin gelişimi engellenmelidir. Hastaların bacakta yaşadıkları yakınmaların azaltılması için çeşitli tedaviler uygulanır. Burada önemli olan detay; kan pıhtılaşmasını önlemede destek olan antikogulan tedavisidir. Yani, hastanın varis çorabı kullanması gerekir. Pıhtı eritici uygulamaların da gerçekleştirilmesinde sakınca yoktur. Tıkanmış damar içine özel bir ilaç verilerek, katater veya cerrahi şekilde pıhtı çıkartılabilir.

İç Varis Belirtileri Nelerdir?

Derin toplardamarda kan akışının zayıflaması iç varis oluşumunu tetikleyen nedenlerdendir. Kanda pıhtılaşmaya yatkınlık varsa, toplardamarın iç yüzeyinde hasar oluşumu gelişebilir ve iç varis meydana gelebilir.

İç varislerin genellikle meydana geldiği hasta profili incelendiğinde; uzun süre hareketsiz kalanların ve sıklıkla uçak yolculuğu yapanların iç varise daha yatkın olduğu göze çarpmaktadır.

Derin toplardamar yetmezliği tanısı genellikle muayene bulguları ile konulmaktadır. Bu tanıyı, Doppler USG ile desteklemek gerekir. Hastalara ayrıca MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerin yapılması şarttır.

İç varis ve iç varis tedavi seçenekleri için Prof. Dr. Kürşat Bozkurt ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın