Yaşadığımız  problemin varis kaynaklı varis ağrısı olduğunu nasıl anlayacağız?

Diğer pek çok rahatsızlık gibi varisin de kişilere verdiği belirli başlı rahatsızlıklar bulunmaktadır. Varis problemi bulunanların da yaşadığı gibi bunların en başında ağrı ve kaşıntı gibi reaksiyonlar gelir. Fakat bilmemiz gereken önemli bir ayrıntı daha var. Bacağınızda gelişen her ağrı varis kaynaklı olmayabilir. Bunun bilincinde olmak gerekir. Her yaş grubunda karşımıza çıksa da 40-50 yaş kesiminde daha da fazla bulunmaktadır gibi bir genelleme yanlış olmayacaktır.

Peki tüm bunların yanında yaşadığınız problemin varis kaynaklı olduğunu nasıl anlayacağız?

Varis problemi, ülkemizde veya gelişmiş bir diğer ülkelerde sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardandır.Geçmişe oranla varis rahatsızlıklarıyla fazlasıyla karşı karşıya gelmekteyiz. Bunun sebebi ise daha az yürüyüş yapmamız… Artık gitmek istediğimiz her yere toplu taşıma veya kendi aracımızla gidiyoruz. Kendimizi ve sağlığımızı yürüyüşü ertleyerek tehlikeye atıyoruz. Belirttiğimiz, elbette ki uzunca süre ayakta kalmak değildir. Dengede yürüyüş önemlidir. Yaşanan her bir problem detayı, varisi ve varise bağlı her bir şikayeti günden güne artırmaktadır.

Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, varis kaynaklı ağrıları yaşayanların çoğu akşam saatlerinde bu tip problemleri yaşamaktadırlar. (%90’ında bu durum bu şekildedir.) Hal böyle olunca kişiler çözüm yolları türetmeye başlarlar. ‘Bir ağrı kesici içeyim ağrım diner belki…’ mantığı yanlış bir mantıktır. Çünkü yaşanılan problem romatizmal tarzda değildir. Varis problemlerine ağrı kesicinin etkisi zordur. Küçük ayrıntılarla varise bağlı şikayetlerinizi tamamen olmasa da hafifletebilirsiniz. Varisin gelişimini ve ilerlemesini önleyebilirsiniz.

Varisten korunmak için; uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmalısınız. Fazla kilolar varisin baş düşmanıdır. Kilo etkenine önem vererek, dengeli beslenmeli ve spor yapmalısınız. Dengede yürüyüş yaparak varisin gelişimini, varis ağrısı problemini önleyebilirsiniz. Dayanılmaz ve sizi rahatsız eden anlarda(özellikle akşam saatlerinde tabii) koltuğa ya da yatağa uzanarak bacağınızı yüzeyden yaklaşık olarak 15-20 cm kadar yüksekte tutabilirsiniz. Tasarlanmış çok uygun ortopedik yastıklar vardır. Bu yastıklardan birini edinebilirsiniz. Bacağınızı saran ve rahatlığınıza rahatlık veren detayıyla mutlaka rahatlayacaksınızdır. Bilinmeli ki, paylaşmış olduğumuz tüm bu detaylar o an için sizleri rahatlatacaktır. Sonraki günlerde aynı problemleri, yakınmaları ve rahatsızlıkları yaşamanız olasıdır. Tedavinizi aksattığınız ve ertelediğiniz sürece bu tarz problemleriniz kronikleşecektir. Varis kaynaklı ağrılarınıza neden olan hastalığınızı tedavi ettirmeniz önemlidir. Mutlaka tedavi olunuz.

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt

Yorum yapın