Varis, ilk zamanlarda herhangi bir belirti vermez.

Varis başlangıcı bacaklarda dolgunluk ve ağrı gibi hissiyatın meydana gelmesi, ayak bileklerinde şişme, deri ülserlerinin gelişmesi problemleriyle kendisini gösterir. Alyuvarlar, damar dışına sızdıktan sonra deride kahverengi lekeler oluşur. İçindeki demirin bu bölgede birikmesinden kaynaklı oluşan lekeler kişileri mutsuz eder. Varis başlangıcı aşamasında fazla ayakta kalmamak gerekmektedir. İstirahat edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. İyileşmeyen varisler için ameliyat ile tedavi gerekebilir.

Hastanın yatak istirahatinde bacaklarının kalp düzeyinin üstüne yükseltilmesi basit tedavi yöntemlerinden birisidir. Başlangıçtaki varislerde varis çorabı dediğimiz elastik çoraplarla aynı işlevi gören bandajlar da iyi sonuç verebilir. Belirti hissedildiğinde en iyi çözümü sağlamak etkili olacaktır.

Belirtilen yöntemlerden sonuç alınmadığı zaman varisli damarın ya da damarların ameliyat yoluyla mutlaka çıkartılması gerekir. Hamilelerde varise eğilimi varsa, yataktan kalkmadan önce varis çorabı giyinmek yararlıdır. Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren meslekleri yapan kişilerin varis gelişmesini önlemek için yürümeleri ve hafif koşular yapmaları yararlıdır. Bu meslek grubundaki kişiler; öğretmenler, pilotlar, kabin memurları ve sürekli ayakta çalışan kişilerdir.

Yorum yapın