Yıllardır uygulanan cerrahi işlemlerin yerini daha kolay teknikler almıştır.

Varis hastalığı, toplumda sık rastlanılan, bireylerin yaşam kalitesini bozan ve çoğu kez ciddi komplikasyonlara da neden olan önemli bir sağlık sorunudur.

Günümüzde toplumun %15 ile %20’lik dilimini kapsayanların alt bacaklarında varisli damarların yer aldığı biliniyor. Özellikle 50 yaşını aşan kadınlar ve kilo sorunu olanlarda sıklıkla gözlemleniyor. Hal böyle olunca başta kadınlar olmak üzere varis problemi yaşayan bireyler, uygun tedavi yöntemleri için iyi bir varis doktoru ile tedavi süreçlerine hız katmak istiyorlar.

Varis oluşumunda çoğu faktör önem taşımaktadır. Örneğin; genetik faktörler son derece etkilidir. Ailede varisin olması, diğer kişilerde de görülme ihtimalini arttırır. Her üç varis problemi yaşayan hastanın ikisinde genetik geçiş göze çarpar. Hamilelikte ya da doğum kontrol hapı kullananlarda da varise rastlanır. Kadınlarda daha sık görülmesinin temelinde görüldüğü gibi hormonal etkenler yatar. Hareketsiz ve uzunca süre oturan kişilerde de varis oluşumu kaçınılmazdır.

Sağlık sektöründeki gelişmeler doğrultusunda varis tedavi yöntemleri de gelişme göstermiş ve hastalar için pek çok alternatifler ortaya çıkmıştır. Yıllardır uygulanan cerrahi işlemlerin yerini daha kolay teknikler almıştır. Varis hastalığındaki son tedavi yöntemlerini inceleyelim;

Endovenöz Lazer Ablasyon Varis Tedavisi

Endovenöz Lazer Ablasyon tekniği lokal anestezi ile gerçekleştirilen ve yaklaşık olarak 40 dakika süren bir işlemdir. Endovenöz Lazer Ablasyon işlemi sonrasında günlük aktivitelerinize dilediğiniz an başlamanız mümkündür.

Ameliyata gerek duyulmadan ve damarların lazerle yakılmasıyla gerçekleştirilen varis tedavi yöntemi, hastaların tamamıyla iyileşmesine olanak sağlar. Endovenöz Lazer Ablasyon tekniği, yüzeysel damarlarda yaşanan varislerde daha etkilidir. Geç kalınmış vakalarda Köpük yani Skleroterapi işlemi desteği gereklidir. Cerrahi tedavilere oranla başarı şansı daha yüksektir. Varislerin tekrarlama olasılığı düşüktür.

Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis Tedavisi

Problemli damarın çıkartılmadan ve iç kısmından, lazer yerine Endovenöz Radyofrekans Ablasyon ile kurutulmasıyla gerçekleştirilen işleme Endovenöz Radyofrekans Ablasyon tekniği denilmektedir. İşlem öncesinde doppler ultrason desteğiyle girişim yapılacak olan toplardamar sistemi değerlendirilir. İşlemin tüm etkisi uygulama anında gözle görülür şekilde dikkati çeker. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon, tek seanlık uygulamaya çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Köpük Skleroterapi Varis Tedavisi

Günümüzde giderek yaygınlaşan ve varisli hastalara sıklıkla uygulanan skleroterapi, ilaçla varisi kurutma işleminin daha geliştirilmiş halidir. Varisli damara işlem şu şekilde uygulanır; özel alet içerisinde ilaç ve hava karıştırılarak köpük kıvamına gelmesi sağlanır. İnce iğne desteğiyle damarın içine enjekte edilen köpük, varisli damarı yok eder.

İşlem sırasında damarlar elle gerdirilir. Damara çok ince iğnelerle girilerek sklerozan madde enjektesi yapılarak işleme devam edilir. Pamukla bastırılır son olarak bandajla veya kompresyon çorabı ile sarılır.

Zamk (Yapıştırıcı) Tekniği Varis Tedavisi

10 dakika gibi kısa bir sürede uygulanan Zamkla varis tedavisi, toplardamar çapının 2 santimetre kadar olduğu durumlarda rahatlıkla uygulanabilen ve hastalarca sıklıkla tercih edilen popüler yöntemlerdendir.

İncecik bir telle damar içine girilerek uygulanan işlemde, içeriden kasığa kadar gidilebiliyor. Japon yapıştırıcısıyla aynı kökenden gelen ve tıbbi kullanım için üretilmiş olanını damarın içine bir tabancayla aktarılması sağlanıyor.

Hastaya anestezi verilmiyor ve dikiş atılmıyor. Hasta tedavisine yürüyerek geliyor, yürüyerek çıkıyor.

Varis tedavisindeki en son yeni yöntemler hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimize iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın