En etkili tedavi erken dönemlerde olmalıdır.

Varis kaynaklı ortaya çıkan bacak yaraları, günümüzde birçok insanın yaşadığı problemler arasındadır. En etkili tedavi erken dönemlerde olmalıdır. Bacakların alt kısımlarında nükseden yaralar, deride veya derinin alt yüzeyinde çeşitli şekilde tahribatlara yol açarlar.

Varis Yaraları Nasıl Oluşur?

Yaranın boyutları kişiden kişiye göre değişmekle birlikte genel olarak bacağı çevreleyen, taban kısımlarında sarı-kırmızı veya gri renklerle kendisini gösterebilen şekilde dikkati çeker.

Bacaklarda yer alan bu yaraların çeşitli sebepleri olabilir. Temelinde şüphesiz ki damar bozuklukları yatar. Her daim vurguladığımız konuyu tekrar belirtiyoruz. Erken teşhis önemlidir!

Varis hastaları için geciken tedavi sıkıntılıdır. Hastalığın ilerlemesi beraberinde oluşan doku ya da dolaşıma bağlı kanlanmalarda bacak yüzeyinde yaralar belirir. Önlem almak son derece titizlik gerektirir.

Varise bağlı yaralarda doktor tarafından gerekli görülürse cerrahi işlemler uygulanabilir. Bacağın yüksekte tutulması, çeşitli pansuman uygulamaları gibi işlemler yapılabilir.

Yaranın bakımı titizlik gerektirir. Titiz bir şekilde bakımı yapılmayan yaralarda iltihaplanmalar oluşabilir. Her geçen gün yakınmaların arttığı ağrılı bir yara halini alır. Bu gibi durumlar hastanın ayak bileklerinde ve bacaklarında etkilenmelere yol açarak hareket kısıtlanmalarına neden olur. İleri boyutlarında hastada topallık oluşabilir. Deri yüzeyinde beliren bu yaraların tedavisi ertelenirse kemiğe doğru yönelme olur. Dolayısıyla yaşamdan alınan verim düşer.

Nasıl bir önlem alınmalıdır?

Kanın göllenmesinin önüne geçebilmek için ayaklar yukarı kısımda tutularak istirahat edilmelidir.
Gün içerisinde varis çorapları ihmal edilmemeli ya da varis çorapları giyilmelidir.
Varisli damarların tedavisi amaçlanmalı, yaraların bakımı titizlikle yapılmalıdır.

Yorum yapın